Echipa de implementare
Profesori participanți la mobilitățile proiectului
Coordonator Proiect, profesor Fizică
Petronia Moraru
Motto:
Spune-mi și voi uita. Predă-mi și-mi voi aminti. Implică-mă și voi învăța. – Benjamin Franklin
Proiectul Esamus+ Science Connect a fost o experiență de viață nesperată. Pornit din dorința de a găsi noi metode pentru a modifica percepția elevilor despre studiul științelor, în special al disciplinei pe care o predau, a devenit mai mult decât atât. Am căutat, am găsit și sperăm să diversificăm modalități de cooperare între cei trei actori importanți pentru educație, formatori, educabili și beneficiari. Feedback-ul primit atât de la elevi cât și de la profesorii participanți la diferitele activități ale proiectului mă ândreptățesc să continui să sper că educația nu trebuie să fie un proces plicticos, plin de obstacole și departe de realitate, ci poate deveni o experiență plină de satisfacții. Nu aș fi reușit să parcurg acest drum lung, cu dificultăți de neimaginat la început – Pandemia și conflictul armat din Ucraina, dacă nu așfi avut sprijinul colegilor, dar și al partenerilor noștri. O mențiune specială pentru coordonatorul echipei reprezentative a Universității din Porto, profesor Paulo Simeão de Oliveira Ferreira de Carvalho și a echipei sale.
Profesor Limba Engleză
Doina Boboc
Motto:
Uneori trebuie să pleci ca să poți să rămâi.
În perioada 17-21 ianuarie 2022, am însoțit cinci elevi de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" din Focșani la a șasea mobilitate a proiectului ERASMUS + "Science Connect", care a avut loc în orașul Daugavpils, din Letonia. La această mobilitate au participat echipe de elevi și profesori din cinci țări: Letonia, Turcia, Spania, Grecia și, bineînțeles, România. Pentru cei cinci elevi români a fost o experiență de învățare extrem de interesanta și utila, ei au participat activ la ateliere tematice, dar au și coordonat doua activități. Totodată, mobilitatea a prilejuit și o ieșire din zona de confort, întrucât elevii participanți au fost împărțiți în echipe mixte, în cadrul cărora și-au îmbunătățit abilitățile sociale, abilitățile de comunicare în limba engleză, dar și cele de leadership. Pentru mine, în calitate de profesor însoțitor, această mobilitate a constituit o oportunitate de a colabora și de a face schimb de experiență cu profesori din alte țări europene, dar și o experiență culturală de neuitat care a contribuit pe deplin la dezvoltarea mea profesionala si personala,
Profesor inginer Mecanică - Informatică
Mihail Fâsan
Motto:
Educatia este cea mai puternica arma ce o putem folosi pentru a schimba lumea. (Nelson Mandela)
Ca profesor de discipline tehnice, am avut în vedere ca transmiterea de noi cunoștințe să o fac și prin asocierea acestora cu exemple din viața reală, de zi cu zi. Participarea mea în cadrul proiectului SCICON mi-a permis să îmi dezvolt abilitățile și competențele didactice asociind cunoștințele noi și cu activități practice prin utilizarea ARDUINO sau OZOBOȚILOR , dar mai ales a platformei TINKERCAD unde aveam să fac simulări privind desfășurarea fenomenelor studiate. Competențele didactice dezvoltate prin participarea mea la proiect au creat premisele desfășurării unor activități practice cu elevii, privind crearea de materiale didactice necesare în laboratoarele tehnologice și de fizică.
Profesor inginer
Valică Fotin
Motto:
Fiecare experiență de viață, fiecare lecție pe care o învăț este cheia spre viitorul meu – Clark Gable
Participarea la proiectul Erasmus+ Science Connect a fost o oportunitate de dezvoltare personală de care am beneficiat. Am avut ocazia să văd elevii din școlile partenere, alături de cei cinci elevi pe care i-am coordonat, desfășurând activități diverse, în sistem peer-to-peer, care au fost axate pe introducerea unor metode noi de abordare interdisciplinară a unor teme științifice, cu aplicații tehnologice. Am apreciat interesul elevilor pentru a căuta introduceri video cât mai incitante, pentru temele abordate, precum și impactul acestora asupra colegilor de echipă cu care apoi au rezolvat sarcinile de lucru asumate. Am apreciat deschiderea profesorilor din școala gazdă care ne-au răspuns la toate întrebările legate de sistemul lor de învățământ. Întreaga mobilitate a fost un câștig profesional, care, alături de activitățile culturale la care am participat, reprezintă o experiență pe care aș repeta-o oricând, și pe care o recomand oricărui profesor.
Profesor Chimie
Corina Lăcrămioara Giurcă
Motto:
”Să nu vă fi niciodată teamă să o luați de la capăt. De data aceasta nu veți porni de la zero, ci din experiență!” (Necunoscut)
Proiectul de parteneriat strategic ”Science Connect” a fost o bună oportunitate să observ stadiul cercetărilor în domeniul roboticii. Elevii au învățat să dea instrucțiuni roboților Ozobot Bit desenănd cu markere, care vor rezolva misiuni cu coduri de culori. Consider că participarea mea la aceadstă mobilitate va conduce la perfecționarea activității mele didactice, prin utilizarea unor metode moderne în predarea - învățarea chimiei la clasă.
Profesor inginer Electronică
Valeriu Dan Manea
Motto:
Nu, sufletul omului n-a rămas încătușat pe pământ când știință deschide drumul văzduhului (Aurel Vlaaicu)
Proiectul SCIENCE CONNECT a fost o oportunitate de a descoperi aspecte inovatoare la nivel științific necesare în dezvoltarea mea profesională în calitate de cadru didactic. Posibilitatea de a interacționa cu echipe din țări diferite se pliază pe nevoia de incluziune socială, proiectul dând ocazia atât profesorilor cât și elevilor din medii educaționale diferite să interacționeze și să lucreze în echipa. Cred că acestui proiect i s-ar potrivi și următoarele cuvinte ale lui Aurel Vlaicu: " Nu, sufletul omului n-a rămas încătușat pe pământ când știință deschide drumul văzduhului "
Profesor Fizică
Sorin Marian Roșioru
Motto:
Daca tu crezi ca nu poti ai dreptate. Daca tu crezi ca poti , din nou ai dreptate
( Henry Ford )
Am câțtigat mult din această experiență, am învățat unii de la alții și ne-am concentrat pe ceea ce este important pentru elevii noștrii , dezvoltarea creativității ți plăcerii de a experimenta.
Profesor Limba și literatura română
Carmina Simona Stoian
Motto:
"Fii tu însuți! Nu te compara cu nimeni! Singurul termen de comparație să fii tu, cel de ieri. Dacă vei vedea diferențele și vei fi fericit înseamnă ca ai evoluat." (cugetare personala)
În plan profesional, proiectul Sci Con a reprezentat una dintre marile oportunități de dezvoltare și de depășire a unor praguri, proces de care aveam atât de mare nevoie. Dupa 22 de ani de carieră didactică, dincolo de dorința de a-mi îmbunătăți metodele de lucru la clasă, simțeam nevoia acută de a depăși o serie de bariere ale comunicării și ale interacțiunii cu elevii mei. Lucrul in echipă, eliminarea granițelor lingvistice și culturale, comunicarea constantă bazată pe empatie și deschiderea către nou, către provocările societății moderne pe care le-am experimentat au fost marile descoperiri și, în același timp, marile câștiguri cu care revin la catedră și pe care mă simt motivată să le promovez după experiență acumulată în cadrul acestui proiect.
Profesor Limba și literatura română
Maria Ungureanu
Motto:
„Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci“.
(Steve Jobs)
Participarea la proiectul Erasmus este un beneficiu major, atât pentru profesori, cât și pentru elevi, deoarece pe lângă dobândirea cunoștințelor specifice proiectului, se dezvoltă abilitățile de cooperare, de comunicare într-o limbă străină și de folosire a tehnologiei. De asemenea, sunt îmbogățite cunoștințele de geografie și de istorie, totul într-un cadru organizat și plăcut. Am avut ocazia să vizitez numeroase obiective turistice și culturale din Porto și împrejurimi (m-au impresionat și mi-au plăcut foarte mult); am participat la anumite schimburi interculturale, mi-am îmbunătățit competentele de comunicare într-o limbă străină. Recomand cu cea mai mare încredere viitorilor participanți, să se implice activ, în astfel de proiecte, deoarece vor avea doar de câștigat din punct de vedere profesional, cultural si personal! Felicitări organizatorilor Programului Erasmus!